Manifest sobre les ajudes al sector del llibre

23 06 2010
MANIFEST SOBRE LES AJUDES AL SECTOR DEL LLIBRE
Fòrum valencià del llibre

El Fòrum Valencià del Llibre, integrat per: l’Associació de Bibliotecaris Valencians (ABV), el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV), l’Associació de Distribuïdors de Llibres de València (ADILEVA), l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (secció del País Valencià) (AELC), l’Associació Professional d’Il·lustradors de València (APIV) i el Gremi de Llibrers de València, conjuntament amb el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, a la vista de les últimes notícies aparegudes en premsa sobre la retallada de les subvencions i de les últimes informacions rebudes des de la D. G. del Llibre vol manifestar:

1)         La inquietud pel retard en la publicació de les ordres de convocatòria d’ajudes 2010 per a fomentar la producció editorial, organitzar fires del llibre, incrementar les col•leccions de les biblioteques públiques i per a l’organització d’activitats de foment del sector del llibre i de la lectura.

A aquestes alçades de l’any, en molt casos, les activitats a subvencionar ja han estat realitzades amb la incertesa sobre el seu finançament.

2)         El profund malestar, perquè tot apunta que el procés tardarà encara unes setmanes a obrir-se i que el paquet econòmic per a les subvencions patirà un nou retall (proper al 30%) sobre uns pressupostos ja retallats un 35% respecte a les ajudes de l’any 2009. Aquesta incertesa i aquests retalls qüestionen la necessària continuïtat dels projectes i la vigència del criteris d’acció, entrebancant el desenvolupament de qualsevol activitat.

D’altra banda, aquests retalls retrotrauran les subvencions al món del llibre a condicions semblants a la dècada dels anys 90.

3)         La seua profunda preocupació pel retard en el cobrament de les ajudes de l’any passat, cosa que ve a agreujar la difícil situació de finançament de les empreses i de les entitats.

En aquests moments de manca de crèdit bancari, les institucions públiques deurien d’agilitzar els procediments i acurtar els terminis per pagar les ajudes i subvencions.

4)         La major indignació davant l’execució parcial del Conveni entre el Ministeri i la Conselleria per a l’increment de les col·leccions de les biblioteques públiques.

La falta de voluntat de la Generalitat per igualar les dotacions econòmiques del Ministeri ja ha fet perdre les biblioteques valencianes més de 9,5 milions d’euros (entre 2006 i 2010) i situa el ratio document/habitant lluny de la mitja espanyola (1,51 en 2008) que ha superat per primera vegada la recomanació mínima de la UNESCO.

Per últim no podem estar-se de denunciar la supressió de les ajudes al llibre de text en valencià per part de l’Àrea de Política Lingüística de la Conselleria d’Educació. Aquesta línia d’ajudes a la producció de textos educatius en valencià, que ja en pressupostos veia retallada la seua dotació respecte a l’any passat, finalment no serà convocada, tal i com ens han informat des de l’Àrea competent, tot i la confiança en que siga recuperada als pressupostos de 2011.

El sector del llibre no és sols una vessant de la cultura valenciana, és un sector empresarial, productiu e innovador. Tant les empreses vinculades a la producció editorial, com les empreses de distribució o les llibreries, per fer esment a la cadena productiva directa, així com autors, il•lustradors, etc., viuen d’aquesta activitat econòmica. En aquest sentit, ajudar al sector del llibre és potenciar el teixit empresarial valencià.

Davant aquesta situació, que com es veu abraça totes i cada una de les línies de subvenció al sector del llibre, el Fòrum no pot més que exigir la resolució de tots els entrebancs, la immediata convocatòria de totes les subvencions i la recuperació pressupostària de les seues dotacions.

València 18 de juny de 2010


Actions

InformationLeave a comment

You must be logged in to post a comment